Πώς μπορώ να πληρώσω τα Δίδακτρα των Σπουδών μου στη Μ. Βρετανία ή στα Αγγλόφωνα Πανεπιστήμια στην Ολλανδία, την Ιρλανδία, τη Δανία και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Ηνωμένο Βασίλειο: Μ. Βρετανία (Αγγλία - Ουαλία - Σκωτία)

Λόγω της ανεξαρτητοποίησης της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), έχουν προκήψει πολλές αλλαγές, όσον αφορά στα δίδακτρα, τα φοιτητικά δάνεια, τις δυνατότητες υποτροφιών και τις δυνατότητες εργασίας των σπουδαστών, οι οποίοι προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αλλαγές αυτές, ενώ ξεκίνησαν να ανακοινώνονται τον Ιούνιο του 2020και αρχικά θορύβησαν τους υποψήφιους φοιτητές. Παρ΄΄ολα υτά, οι εξελίξεις αλλάζουν και διαμορφώνονται διαρκώς, κάθε κάθε φορά και προς το καλύτερο, όσον αφορά το κόστος των διδάκτρων, αλλά και τους τρόπους χρηματοδότησης των διδάκτρων.

Ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός είναι οτι τα περισσότερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και το ευρύ κοινό δυστυχώς έχει μείνει με την αρχική εικόνα, ότι τα δίδακτρα στη Μ. Βρετανία θα είναι ακριβότερα από πριν, κάτι που δεν ισχύει πλέον (διαβάστε παρκάτω).

Η Βρετανική Κυβέρνηση και το Βρετανικό Υπουργείο Παιδείας, λόγω της πολυπλοκότητας της επανδιοργάνωσης όλου του εκπαιδευτικού συτήματος χρεώσεων και διδάκτρων, δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στον ανταγωνισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Παρ’όλα αυτά, από μήνα σε μήνα, γίνoνται διαρκείς βελτιώσεις και μειώσεις των διδάκτρων που χρεώνουν τα Βρετανικά Πανεπιστήμια, από τον Σεπτέμβριο του 2021 και μετά, στους Ευρωπαίους φοιτητές.

Η Βρετανική Κυβέρνηση σταδικά εξομαλύνει τις διαφορές και εξέδωσε οδηγία προς τα Πανεπιστήμια δίνοντάς τους την ελευθερία να αποφασίζουν εκείνα το ύψος των διδάκτρων που θα χρεώνουν στους φοιτητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σαν αποτέλεσμα, πολλά Πανεπιστήμια ήδη, όσον αφορά στα δίδακτρα, διαχώρισαν τους Ευρωπαίους φοιτητές (International Students EU) από τους άλλους μή-Βρετανούς φοιτητές (International Students), χρεώνοντας τους Ευρωπαίους φοιτητές δίδακτρα ίδια με εκείνα που χρεώνουν τους φοιτητές της χώρας τους, Βρετανούς, μέσω Ευρωπαϊκών Υποτροφιών που προσφέρονται σε όλους τους Ευρωπαίους ανεξεραίτως.

Δηλαδή χρεώνουν πάλι ότι χρέωναν και πριν, όταν η Βρετανία ήταν κανονικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σταδιακά προστίθενται και άλλα Πανεπιστήμια στη λίστα που χρεώνουν στους Ευρωπαίους δίδακτρα ίδια με εκείνα των Βρετανών (ισοσταθμίζοντας τα International Fees EU με τα UK Fees) που είναι £9,000-9,250 Λίρες ετησίως (διάρκεια σπουδών σε Αγγλία και Ουαλία 3 έτη, στη Σκωτία 4 έτη).

Τι υπάρχει αντί του παλαιού Βρετανικού Κρατικού Φοιτητικού Δανείου (Student Loan):

Η πιό σημαντική πηγή χρηματιδότησης των Σπουδών στη Μ.Βρετανία είναι οι νέες φοιτητικές χρηματοδοτήσεις που έχουν πρόσφατα δημιουργηθεί, μετά από το Brexit, από Ελληνικές τράπεζες.

Αυτές οι χρηματοδοτήσεις ισχύουν επίσημα μετά τις 15 Αυγούστου 2021. Οι χρηματοδοτήσεις σπουδών προσφέρονται κατευθείαν στο όνομα του σπουδαστή, με εγγυητή κάποιον γονέα ή τρίτο πρόσωπο, δεν απαιτούν δέσμευση ακινήτου ή άλλου περιουσιακού στοιχείου και προσφέρουν περίοδο χάρητος για την έναρξη της αποπληρωμής των δόσεων, σύμφωνα με την οποία η έναρξη των δόσεων μπορεί να ξεκινήσει μετά από ένα έτος.

Για παράδειγμα δείτε εδώ το νέο Φοιτητικό Δάνειο της τράπεζας Eurobank:

https://www.eurobank.gr/el/retail/proionta-upiresies/proionta/daneia/katanalotika/foititiko-daneio

Πως μπορεί κάθε φοιτητής/ρια να εξασφαλίζει μόνος του πρακτικά ολόκληρο το κόστος διαμνής-διατροφής και βασικών εξόδων:

Σημαντικός παράγοντας χρηματοδότησης των Σπουδών στη Μ. Βρετανία είναι η δυνατότητα των φοιτητών να εργάζονται part-time παράλληλα με τις Σπουδές στη Μ. Βρετανία (κάτι που στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν είναι εύκολο, λόγω των απαιτήσεων για γνώση της τοπικής γλώσσας).

Η Μ. Βρετανία παρέχει τη δυνατότητα part-time εργασίας στους φοιτητές, με αμοιβές (€7-9/ώρα) που για τα Ελληνικά δεδομένα ακούγονται εξωπραγματικές. Παράδειγμα, ένας φοιτητής που εργάζεται 20 ώρες την εβδομάδα παράλληλά με τις σπουδές του θα καταφέρνει να κερδίζει €600-700 ευρώ το μήνα, χωρις όμως να επιβαρύνει καθόλου την παρακολούθηση των Πανεπιστημιακών μαθημάτων ή τη μελέτη, μια και πολλές part-time δουλειές αφορούν τα Σαββατοκύριακα που οι αγορές είναι πάντα ανοικτές.

Το κόστος διαβίωσης (διαμονή-σίτιση-μεταφορικά-γενικα έξοδα-διασκέδαση) στη Μ. Βρετανία, εκτός Λονδίνου, ξεκινάει από €650 έως €900 μηνιαίως, ανάλογα την πόλη/περιοχή διαμονής. Οι πλέον οικονομικές περιοχές είναι η κεντρική Αγγλία και η Ουαλία.

Brexit is Good - Μόνιμη Εργασία και Καριέρα στη Μ. Βρετανία

1. Τα Βρετανικά Πανεπιστήμια, με την υποστήριξη του Βρετανικού Κράτους, από τον Σεπτέμβριο του 2021 και μετά, προσφέρουν Ειδικές Υποτροφίες για μείωση διδάκτρων προς όλους τους Ευρωπαίους φοιτητές.

2. Με τις Υποτροφίες αυτές, τα δίδακτρα πλέον έχουν κόστος ίδιο με αυτό των Βρετανών φοιτητών (9,000-9,500 λίρες ανά έτος) - (Λόγω των νέων αυτών ρυθμίσεων οι Ευρωπαίοι δεν χρεώνονται πλέον International Fees, όπως είχε αρχικά δημοσιευθεί το καλοκαίρι του 2020 στις ανακοινώσεις που αφορούσαν το Brexit.)

3. Μετά το Brexit, oι απόφοιτοι, των Βρετανικών Πανεπιστημίων, είναι οι μόνοι που θα έχουν αυτόματα τη δυνατότητα για πλήρη εργασιακά διακαιώματα μετά την αποφοίτησή τους μέσα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία).

4. Η είσοδος στη Βρετανία για μόνιμη εργασία και καριέρα δεν θα είναι εφικτή για άτομα που έχουν σπουδάσει αλλού (Ελλάδα, Ολλανδία, Σουηδία, Γερμανία κλπ) και απλά ενδιαφέρονται να εργαστούν στην πανίσχυρη Βρετανική οικονομία και αγορά εργασίας. Αποτέλεσμα: οι θέσεις εργασίας μονοπωλούνται από τους αποφοίτους των Βρετανικών Πανεπσιτημίων και φυσικά και από τους Βρετανούς.

Το NETWORK έχει πλήρη και πάντα επίκαιρη εικόνα για το ποιά είναι τα Πανεπιστήμια που ήδη χρεώνουν UK Fees, λόγω της διαρκούς επικοινωνίας με πάνω από 120 Πανεπιστήμια, στα οποία μπορούν να φοιτήσουν οι μαθητές μας. Stay Tuned !

Σχόλιο 1: είτε UK Fees, είτε International Fees, η αξία των Βρετανικών Πτυχίων και Ακαδημαϊκά και ως αντίκρυσμα στις Αγορές Εργασίας, είναι πάντα στην κορυφή και η δυνατότητα και η αμεσότητα Επαγγελματικής Αποκατάστασης που προσφέρουν τα Πανεπιστήμια είναι η αξεπέραστη, ανεξάρτητα από το ύψος των διδάκτρων που ανακοινώνουν.

Ως γνωστόν, το επίπεδο σπουδών, η έρευνα, οι παροχές και οι υπηρεσίες που παρέχουν τα Κρατικά Βρετανικά Πανεπιστήμια είναι εφάμιλλα με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά των καλύτερων Ιδιωτικών Αμερικάνικων Πανεπιστημίων, οπότε και το αρχικό κόστος διδάκτρων είναι μεγαλύτερο από εκείνο των Ευρωπαϊκών. Εάν συνυπολογίσουμε όμως τη δυνατότητα παραμονής για μόνιμη εργασία στη Βρετανία, τα Βρετανικά δίδακτρα είναι η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει ένας νέος ή μια νέα για τη ζωή τους.

Σχόλιο 2: από την εμεπιρία μας, παρατηρούμε ότι τα Πανεπιστήμια που έχουν ήδη ανακοινώσει ότι μέσω των γενικών υποτροφιών για όλους, θα χρεώνουν χαμηλά δίδακτρα (UK Fees στους EU Students), είναι κυρίως εκείνα που παραδοσιακά είχαν μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων φοιτητών στα προγράμματά τους και μη θέλοντας να έχουν απώλειες φοιτητών από τις Ευρωπαϊκές χώρες, εξισορρόπησαν τα δίδακτρα με εκείνα των Βρετανών.

Ενώ αρκετά Πανεπιστήμια που είχαν πάντα πολλούς φοιτητές κυρίως από Κίνα, Ασία, Αραβικές χώρες και Ρωσία, ακόμη διατηρούν τις χρεώσεις και για τους Ευρωπαίους σε επίπεδο International Fees. Πάντως, περιμένουμε ότι πολύ σύντομα και εκείνα θα κάνουν μειώσεις στα δίδακτρα για να εξασφαλίσουν και Ευρωπαίους φοιτητές, ώστε να υπάρχει καλή πολιτισμική ισορροπία στα Πανεπιστήμια (cultural mix).

Αρκετά από αυτά τα Πανεπιστήμια, έχουν ήδη κάνει μειώσεις με τα δίδκτρά του να κυμαίνονται από £12,000-£14,000 ετησίως (αντί £18,000-£22,000 που αναγράφεται στα websites τους).


Τι γίνεται με τις Σπουδές στην Ευρώπη / Ευρωπαϊκή Ένωση: Ολλανδία - Δανία - Ιρλανδία - Σουηδία - Βέλγιο - Γερμανία – κλπ (+Ελβετία)

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κάθε μια δικό της σύστημα και διαφορετικές χρεώσεις διδάκτρων για τους Ευρωπαίους φοιτητές. Στις περισσότερες χώρες που διαθέτουν Αγγλόφωνα Πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών, οι χρεώσεις για τους φοιτητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ίδιες ή ελαφρώς υψηλότερες από εκείνες των φοιτητών που προέρχονται από τις ίδιες τους τις χώρες.

Το NETWORK μπορεί να σε ενημερώσει και να σε προετοιμάσει και να αναλάβει πλήρως την Εισαγωγή σου για όλα τα Αγγλόφωνα προγράμματα σε Πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ειδικότητα που ενδιαφέρεστε να σπουδάσετε.

Πως θα επιλέξω προορισμό σε σχέση με το συνολικό κόστος Σπουδών μου στο Εξωτερικό:

Λόγω της πολυπλοκότητας, των πολλών διαφορών, αλλά και των ομοιοτήτων, τόσο μεταξύ Πανεπιστημίων όσο και μεταξύ χωρών, όχι μόνο σε θέματα διδάκτρων αλλά και γενικότερα στο κόστος διαβίωσης και τα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά, η επιλογή είναι περίπλοκη και θέλει προσοχή γιατί θα κρίνει όλη την υπόλοιπη ζωή κάθε νέου και νέας.

Η κυριότερη απόφαση είναι η τελική επιλογή, για κάθε υποψήφιο φοιτητή/ρια ξεχωριστά, με τον καλύτερο προορισμό Πανεπιστημίου/Πόλης/Χώρας. Αυτό σας το εξασφαλίζει το NETWORK μέσα από διαδικασία ενημέρωσης, συμβουλευτικής και προετοιμασίας.

Όπως επιβεβαιώνουν οι μαθητές* μας που έχουν εισαχθεί σε Βρετανικά, Ευρωπαϊκά και Διεθνή Πανεπιστήμια, το NETWORK σας εξασφαλίζει την καλύτερη υποστήριξη για τις Σπουδές σας στο Εξωτερικό . (*πάνω από 15,000 εισαχθέντες, με το 85% να έχει εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο 1ης τους επιλογής και άλλο ένα 8% στη τους επιλογή).

Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετική με τα παραπάνω, είτε στο παράρτημα της Σχολής μας στην Αθήνα 2107488131, είτε στο παράρτημα στη Θεσσαλονίκη 2310240394.