Πώς μπορώ να πληρώσω τα Δίδακτρα των Σπουδών μου στη Μ. Βρετανία ή στα Αγγλόφωνα Πανεπιστήμια στην Ολλανδία, τη Δανία, την Ιρλανδία και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Ηνωμένο Βασίλειο:   Μ. Βρετανία (Αγγλία - Ουαλία - Σκωτία)   +   Β. Ιρλανδία

 

Λόγω της ανεξαρτητοποίησης της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), έχουν προκήψει πολλές αλλαγές, όσον αφορά στα δίδακτρα, τα φοιτητικά δάνεια, τις δυνατότητες υποτροφιών και τις δυνατότητες εργασίας των σπουδαστών, οι οποίοι προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Οι αλλαγές αυτές, ενώ ξεκίνησαν να ανακοινώνονται τον περασμένο Ιούνιο και αρχικά θορύβησαν τους υποψήφιους φοιτητές, αλλάζουν και εξελίσσονται μέρα με τη μέρα, κάθε μήνα από τότε αλλάζουν κάθε φορά και προς το καλύτερο, όσον αφορά το κόστος των διδάκτρων και τους τρόπους χρηματοδότησης των διδάκτρων.

 

Ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός είναι οτι τα περισσότερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και το ευρύ κοινό δυστυχώς έχει μείνει με την αρχική εικόνα, ότι τα δίδακτρα στη Μ. Βρετανία θα είναι ακριβότερα από πριν, κάτι που δεν ισχύει πλέον (διαβάστε παρκάτω).

 

Η Βρετανική Κυβέρνηση και το Βρετανικό Υπουργείο Παιδείας, λόγω της πολυπλοκότητας της επανδιοργάνωσης όλου του εκπαιδευτικού συτήματος χρεώσεων και διδάκτρων, άργησαν να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. 

 

Παρ’όλα αυτά, από μήνα σε μήνα, γίνoνται διαρκείς βελτιώσεις και μειώσεις των διδάκτρων που θα χρεώνουν τα Βρετανικά Πανεπιστήμια από τον Σεπτέμβριο του 2021 στους Ευρωπαίους φοιτητές.

 

Η Βρετανική Κυβέρνηση σταδικά εξομαλύνει τις διαφορές και εξέδωσε οδηγία προς τα Πανεπιστήμια δίνοντάς τους την ελευθερία να αποφασίζουν εκείνα το ύψος των διδάκτρων που θα χρεώνουν στους φοιτητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

 

Σαν αποτέλεσμα, πολλά Πανεπιστήμια ήδη, όσον αφορά στα δίδακτρα, διαχώρισαν τους Ευρωπαίους φοιτητές (EU Students) από τους άλλους μή-Βρετανούς φοιτητές (International Students), χρεώνοντας τους Ευρωπαίους φοιτητές δίδακτρα ίδια με εκείνα που χρεώνουν τους φοιτητές της χώρας τους, Βρετανούς.  Δηλαδή χρεώνουν πάλι ότι χρέωναν και πριν, όταν η Βρετανία ήταν κανονικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Με τον ίδιο τρόπο χρεώνουν και τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια διαχρονικά).

 

Σταδιακά, κάθε εβδομάδα, προστίθενται και άλλα Πανεπιστήμια στη λίστα που χρεώνουν στους Ευρωπαίους δίδακτρα ίδια με εκείνα των Βρετανών (ισοσταθμίζοντας τα EU Fees με τα UK Fees) που είναι £9,250 Λίρες ετησίως (διάρκεια σπουδών 3 έτη, πλην Σκωτίας που είναι 4 έτη).

 

Το NETWORK έχει πλήρη και πάντα επίκαιρη εικόνα για το ποιά είναι τα Πανεπιστήμια που ήδη χρεώνουν UK Fees, λόγω της διαρκούς επικοινωνίας με πάνω από 120 Πανεπιστήμια, στα οποία μπορούν να φοιτήσουν οι μαθητές μας.  Stay Tuned !

 

Σχόλιο 1:  είτε UK Fees είτε International Fees, η αξία των Βρετανικών Πτυχίων και Ακαδημαϊκά και ως αντίκρυσμα στις Αγορές Εργασίας, είναι πάντα στην κορυφή και η δυνατότητα και η αμεσότητα Επαγγελματικής Αποκατάστασης που προσφέρουν τα Πανεπιστήμια είναι η αξεπέραστη, ανεξάρτητα από το ύψος των διδάκτρων που ανακοινώνουν.

 

Σχόλιο 2:  από την εμεπιρία μας, παρατηρούμε ότι τα Πανεπιστήμια που έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα χρεώνουν χαμηλά δίδακτρα (UK Fees στους EU Students), είναι κυρίως εκείνα που παραδοσιακά είχαν μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων φοιτητών στα προγράμματά τους και μη θέλοντας να έχουν απώλειες φοιτητών από τις χώρες αυτές, τις Ευρωπαϊκές, εξισορρόπησαν τα δίδακτρα με εκείνα των Βρετανών.   Ενώ αρκετά Πανεπιστήμια που είχαν πάντα πολλούς φοιτητές κυρίως από Κίνα, Ασία, Αραβικές χώρες και Ρωσία, ακόμη διατηρούν τις χρεώσεις και για τους Ευρωπαίους σε επίπεδο International Fees.  Πάντως, περιμένουμε ότι πολύ σύντομα και εκείνα θα κάνουν μειώσεις στα δίδακτρα για να εξασφαλίσουν και Ευρωπαίους φοιτητές, ώστε να υπάρχει καλή πολιτισμική ισορροπία στα Πανεπιστήμια (cultural mix).    Μερικά μάλιστα από αυτά τα Πανεπιστήμια, έχουν ήδη κάνει μερικές μειώσεις με δίδκτρα που κυμαίνονται από £12,000-£14,000 ετησίως.

 

 

Ευρώπη:   Ευρωπαϊκή Ένωση (Ολλανδία - Δανία - Ιρλανδία - Σουηδία - Βέλγιο - Γερμανία - κλπ)   +   Ελβετία

 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κάθε μία δικό της σύστημα και διαφορετικές χρεώσεις διδάκτρων για τους Ευρωπαίους φοιτητές.   Στις περισσότερες χώρες που διαθέτουν Αγγλόφωνα Πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών, οι χρεώσεις για τους φοιτητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ίδιες ή ελαφρώς υψηλότερες από εκείνες των φοιτητών που προέρχονται από τις ίδιες τους τις χώρες.

 

Το NETWORK μπορεί να σας ενημερώσει και να σας προετοιμάσει για όλα τα Αγγλόφωνα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ειδικότητα που ενδιαφέρεστε να σπουδάσετε.

 

 

Πως θα επιλέξω προορισμό σε σχέση με το συνολικό κόστος Σπουδών μου στο Εξωτερικό

 

Λόγω της πολυπλοκότητας, των πολλών διαφορών, αλλά και των ομοιοτήτων, τόσο μεταξύ Πανεπιστημίων όσο και μεταξύ χωρών, όχι μόνο σε θέματα διδάκτρων αλλά και γενικότερα στο κόστος διαβίωσης και τα ακαδημαϊκά χαρακτηρηστικά, η επιλογή είναι περίπλοκη και θέλει προσοχή γιατί θα κρίνει όλη την υπόλοιπη ζωή κάθε νέου και νέας.

 

Η κυριότερη απόφαση είναι η τελική επιλογή, για κάθε υποψήφιο φοιτητή/ρια ξεχωριστά, με τον καλύτερο προορισμό Πανεπιστημίου/Πόλης/Χώρας.  Αυτό σας το εξασφαλίζει το NETWORK μέσα από διαδικασία ενημέρωσης, συμβουλευτικής και προετοιμασίας.

 

Όπως επιβεβαιώνουν οι μαθητές* μας που έχουν εισαχθεί σε Βρετανικά, Ευρωπαϊκά και Διεθνή Πανεπιστήμια, το NETWORK σας εξασφαλίζει την καλύτερη υποστήριξη για τις Σπουδές σας στο Εξωτερικό .

(*πάνω από 15,000 εισαχθέντες, με το 85% να έχει εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο 1ης τους επιλογής και άλλο ένα 8% στη 2η τους επιλογή).

Επικοινωνήστε για περισσότερες πληροφορίες.