Πώς μπορώ να πληρώσω τα Δίδακτρα των Σπουδών μου:

  • Αγγλία (9,250 λίρες):  100% με Χρηματοδότηση/ Φοιτητικό Δάνειο Διδάκτρων (Χωρίς Εγγυητή)
  • Ουαλία (9,000 λίρες):  100% με Χρηματοδότηση/ Φοιτητικό Δάνειο Διδάκτρων (Χωρίς Εγγυητή)
  • Σκωτία (1,800 λίρες):  Πλήρης Απαλλαγή Διδάκτρων


Χρηματοδότηση
/Φοιτητικό Δάνειο (για την πληρωμή του 100% των Διδάκτρων όλων των ετών):
Κάθε σπουδαστής μπορεί να πάρει Φοιτητικό Δάνειο (Student Loan, σχεδόν άτοκο, χωρίς εγγυητή, παρά μόνο με το Διαβατήριο και τη Φοιτητική του ιδιότητα) για να καλύψει το κόστος όλων των διδάκτρων οποιουδήποτε Πανεπιστημίου. Το Φοιτητικό Δάνειο μπορεί να αρχίσει να αποπληρώνει κάθε σπουδαστής/ρια, όταν και μόνο όταν αποφοιτήσει και εργάζεται και αφού οι προσωπικές ετήσιες αποδοχές του/της ξεπεράσουν ένα ποσό αντίστοιχο των €24,000 το χρόνο!! (σημ. το κράτος που ζει και εργάζεται μετά τις σπουδές δεν παίζει κανένα ρόλο). 

Όταν ξεπεραστεί το επίπεδο των €24,000 το χρόνο, το Βρετανικό κράτος απαιτεί την καταβολή του 10% του πλεονάσματος των εσόδων πάνω από τις €24,000.


Παράδειγμα
:   Αν κάποιος/α κάθε χρόνο έχει αποδοχές €30,000 (δηλ. €2,500/μήνα), καλείται να πληρώσει κατά τη διάρκεια του επομένου έτους συνολικό ποσό που υπολογίζεται ως εξής: 

€30,000-€24,000= €6,000 x 10% = €600.  Άρα το ετήσιο ποσό αποπληρωμής του Φοιτητικού Δανείου θα είναι συνολικά €600 ή €50/μήνα μόνο !!! (από τα €2,500 που εισπράττει).


Οριακά
:  Αν τυχόν οι αποδοχές δεν ξεπεράσουν ποτέ τις €24,000 το χρόνο, τότε το Φοιτητικό Δάνειο δεν θα αποπληρωθεί ποτέ ούτε αυτό αντίστοιχα.


Πώς μπορώ να πληρώσω τα έξοδα της Διαβίωσής μου:

(ως έξοδα διαβίωσης θεωρούνται το σύνολο των εξόδων για: εστία ή σπίτι, διατροφή, μετακινήσεις, αναλώσιμα, διασκέδαση, διάφορα καθημερινά έξοδα – επίσης, τα έξοδα εξαρτώνται και από τις προσωπικές καταναλωτικές συνήθειες κάθε ατόμου)

  • Οικονομικές πόλεις/περιοχές:  10 μήνες X €600-750/μήνα

(Ουαλία, Κεντρική Αγγλία, Κεντρική Σκωτία)

  • Πόλεις/περιοχές μεσαίου κόστους:  10 μήνες X €700-1,000/μήνα

(μεγάλες πόλεις, παραλιακές πόλεις/περιοχές)

  • Τουριστικές πόλεις υψηλού κόστους & περίχωρα Λονδίνου:  10 μήνες Χ €900-1,200/μήνα

(Edinburgh, Brighton, Oxford, Cambridge, Bath, Kent, Southampton, Aberdeen, Newcastle)

  • Κεντρικό Λονδίνο:  10 μήνες Χ €1,200-1,500/μήνα


Πλήρης Χρηματοδότηση από γονείς/κηδεμόνες

Αυτός είναι ο παραδοσιακός τρόπος οικονομικής υποστήριξης των φοιτητών μας εκτός της πόλης διαβίωσής τους, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης, οι δυσκολίες έχουν δημιουργήσει δυσκολίες σε όλες σχεδόν τις οικογένειες. 


Δεδομένου ότι η Βρετανία, μέχρι την απόκτηση του πτυχίου, στοιχίζει σε μια οικογένεια λιγότερα χρήματα από εκείνα που θα στοίχιζαν οι σπουδές στην ίδια μας τη χώρα, όταν οι φοιτητές σπουδάζουν εκτός της πόλης διαμονής τους, τελικά η συνολικά οικονομικότερη επιλογή είναι η Βρετανία, λόγω -παραδόξως- χαμηλότερου κόστους απόκτησης του Πτυχίου (και με τις καλύτερες πιθανότητες άμεσης και αξιόλογης απασχόλησης λόγω της αξίας του Βρετανικού Πτυχίου στην αγορά εργασίας, είτε στο εξωτερικό είτε και στην Ελλάδα).


Εργασία
part-time παράλληλα με το Πανεπιστήμιο και Μερική Χρηματοδότηση από την Οικογένεια
Όσοι φοιτητές είναι πολίτες της Ελλάδας ή άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής ένωσης έχουν το δικαίωμα να εργαστούν νόμιμα οπουδήποτε στη Μ. Βρετανία.


Ανέκαθεν  -και όσο διαρκεί η οικονομική κρίση ακόμη περισσότερο- πολλοί φοιτητές επιλέγουν να εργάζονται ορισμένες ώρες την εβδομάδα σε θέσεις part-time είτε εντός είτε εκτός Πανεπιστημίου. 


Παρά την οικονομική κρίση, η Βρετανία που βγαίνει πλέον από αυτή (σε αντίθεση με την Ελλάδα) διαθέτει πολλές δυνατότητες part-time (και full-time) απασχόλησης.  Ο βασικός μισθός είναι 5-7 λίρες/ώρα και όσοι φοιτητές εργάζονται εξασφαλίζουν μόνοι τους ένα σημαντικό κομμάτι των συνολικών μηνιαίων εξόδων τους, συμμετέχοντας έτσι υπεύθυνα στα έξοδά τους. 


Εκτός από τη συνεισφορά στα έξοδά τους οι φοιτητές έτσι αποκτούν εμπειρία εργασίας και ζωής και από τη νεαρή ηλικία εντάσσονται πλήρως στην κοινωνία και συνειδητοποιούν την αξία της εργασίας, της παραγωγής και των χρημάτων.


Παράδειγμα
:  με εργασία μόνο 12 ωρών την εβδομάδα (χωρίς να επηρεάζεται η απόδοση των σπουδών) μπορεί κανείς να εισπράττει περί τις 350 λίρες το μήνα (€400) ποσό αρκετό για να καλύπτει τα μηνιαία έξοδα της εστίας διαμονής.


Προσωπική Εργασία
full-time τα Καλοκαίρια
Για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα (θερινή περίοδος, διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα)  προσφέρονται αρκετές δουλειές full-time και πολλοί φοιτητές επιλέγουν να παραμείνουν στη Βρετανία για να εργαστούν τις περιόδους αυτές και να εξοικονομήσουν χρήματα για τα έξοδα της επόμενης φοιτητικής χρονιάς.


Χρήση
Πιστωτικών Καρτών
Μια συνήθεια που στην Ελλάδα έχει παρεξηγηθεί είναι η χρήση των πιστωτικών καρτών.  Μια οικογένεια όταν χρησιμοποιεί την πιστωτική για κάλυψη όσων φοιτητικών εξόδων μπορούν να εξοφλούνται με κάρτα, παρά την πιθανή επιβάρυνση τόκων για κάποια ανεξόφλητα ποσά, αξίζει να περιμένει 36 μήνες μέχρι την αποφοίτηση, γιατί τα οφέλη από την δυνητικά άμεση απασχόληση του/της πτυχιούχου θα είναι πολλαπλά και όλη η επιβάρυνση της κάρτας και των τόκων θα αποπληρωθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Περιττό να  προσθέσουμε ότι ένα από τα σημαντικά οφέλη είναι και η πολύ μικρή πιθανότητα να παραμείνει ο/η πτυχιούχος με το Βρετανικό Πτυχίο στην ανεργία, γεγονός που εντάσσει τον/την πτυχιούχο στην εργασία και απελευθερώνει την οικογένεια πλήρως από τα βάρη και τα άγχη.